Persoanele cu intoleranta la fructoza nu pot digera fructoza in mod normal si pot prezenta balonare, dureri abdominale si diaree. Fructoza este un tip de zahar care se gaseste in mod natural in fructe, legume si miere de albine. Pacientii cu o forma mai severa de intoleranta la fructoza (numita intoleranta ereditara la fructoza), dezvolta simptome inca din copilarie. Fara tratament, intoleranta la fructoza poate duce la complicatii care ameninta viata, cum ar fi insuficienta hepatica si renala. In acest articol, iti spunem ce este intoleranta la fructoza, cate tipuri exista si cum se manifesta, care sunt cauzele afectiunii si cum se trateaza. De asemenea, iti spunem si care sunt alimentele de evitat in cazul persoanelor cu un asemenea tip de intoleranta.
Ce este intoleranta la fructoza?
Intoleranta la fructoza este o afectiune digestiva care se caracterizeaza prin incapacitatea organismului de a metaboliza corespunzator fructoza, un tip de zahar prezent in fructe, miere si in unele legume. Aceasta conditie poate fi determinata genetic (malabsorbtia fructozei) sau poate fi rezultatul altor probleme de sanatate care afecteaza functionarea optima a ficatului sau intestinelor. Este important de stiut ca intoleranta la fructoza nu inseamna alergie la fructe. O persoana cu intoleranta la fructoza poate consuma fructe care contin cantitati mici de fructoza, in timp ce o persoana cu alergie la fructe poate avea o reactie alergica la orice cantitate de fructe. Alergiile la fructe sunt relativ rare. Nu exista un tratament pentru intoleranta la fructoza, simptomele pot fi gestionate prin modificarea dietei, prin limitarea sau evitarea alimentelor care contin fructoza. In unele cazuri, medicul poate recomanda suplimente alimentare sau medicamente pentru a ajuta la gestionarea simptomelor.
Tipuri de intoleranta la fructoza
Exista trei tipuri de intoleranta la fructoza:
Malabsorbtia fructozei
Malabsorbtia fructozei este un tip de sensibilitate alimentara de care sufera in principal persoane din emisfera vestica. Este o sensibilitate alimentara ce se manifesta printr-o combinatie intre:
- factori genetici;
- stil de viata;
- expunere la fructoza;
- starea generala de sanatate.
Persoanele cu malabsorbtie de fructoza nu pot absorbi sau digera corect fructoza. Ca urmare, fructoza trece in intestinul gros, provocand gaze si digestie dureroasa. Unele persoane cu malabsorbtie de fructoza au sensibilitate la un grup de alimente care include oligozaharide, dizaharide, monozaharide. Malabsorbtia fructozei poate provoca:
- gaze;
- balonare;
- diaree;
- greata.
Fructozuria esentiala
Fructozuria esentială (sau deficitul de fructokinaza hepatica) este o tulburare recesiva inofensiva pe care o persoana o poate avea fara sa stie. Spunem ca o afectiune este recesiva daca un copil primeste gena acesteia de la ambii parinti. Daca un copil primeste gena numai de la unul dintre parinti, inseamna ca este doar purtator. Pacientilor cu fructozurie esentiala le lipseste o enzima numita fructokinaza hepatica, ce are rolul de a descompune fructoza. Fructozuria esentiala nu este neaparat daunatoare, pacientii sunt in general asimptomatici si nu necesita tratament.
Intoleranta ereditara la fructoza
Intoleranta ereditara la fructoza este un tip grav de intoleranta alimentara. Cu toate acestea, este tratabila si controlabila. Aceasta apare atunci cand o persoana nu poate digera fructoza si precursorii fructozei, cum ar fi zaharul brun. Cei care sufera de intoleranta ereditara la fructoza nu au o activitate suficienta enzimei care ajuta la digerarea fructozei, numita fructozo-1-fosfat aldolaza. Fructoza nedigerata se acumuleaza in ficat si rinichi. Acest lucru poate duce la complicatii grave si chiar amenintatoare de viata, cum ar fi insuficienta hepatica si insuficienta renala. Simptomele pe care le experimenteaza o persoana pot depinde de tipul de intoleranta la fructoza;
- aversiunea puternica fata de dulciuri;
- intarzieri in crestere;
- varsaturi;
- icter;
- dezvoltare fizica deficitara;
- hiperventilatie;
- insuficienta hepatica sau renala.
Cauzele aparitiei intolerantei la fructoza si factorii de risc
Cauzele si factorii de risc sunt diferiti pentru cele 3 tipuri de intoleranta la fructoza:
Malabsorbtia fructozei
Malabsorbtia fructozei poate rezulta din inflamatia sau deteriorarea intestinului subtire care il impiedica sa absoarba complet fructoza, aceasta ramanand in tractul gastrointestinal. Factorii de risc pentru malabsorbtia fructozei pot include:
- boala celiaca: este o boala autoimuna ce implica in principal intoleranta la gluten;
- boala inflamatorie intestinala: boala Crohn si colita ulcerativa pot provoca inflamarea intestinului subtire, ceea ce duce la malabsorbtia fructozei si a altor nutrienti importanti;
- sindromul colonului iritabil: este o tulburare gastrointestinala cronica;
- gastroenterita acuta: este cunoscuta in mod obisnuit sub numele de gripa stomacala, aceasta infectie intestinala poate provoca inflamatie, precum si malabsorbtia fructozei si a altor nutrienti;
- dieta bogata in fructoza: consumul unor cantitati mari de produse fabricate cu sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza depaseste capacitatea intestinului subtire de a absorbi fructoza si reduce semnificativ productia de bacterii intestinale benefice;
- stresul: mai ales cel mental poate afecta tractul gastrointestinal;
- antibioticele: unele antibiotice modifica microorganismele din intestin, crescand riscul intolerantei la fructoza.
Intoleranta ereditara la fructoza
Aceasta afectiune grava rezulta din productia insuficienta a enzimei aldolaza B de catre ficat.
Fructozuria esentiala
Fructozuria esentiala (deficienta hepatica de fructokinaza) este o lipsa de fructokinaza hepatica, o enzima hepatica care descompune fructoza. Ca si in cazul intolerantei ereditare la fructoza, fructozuria esentiala este o tulburare recesiva, ceea ce inseamna ca factorul de risc (gena mutanta) provine de la ambii parinti.
Asadar, cauzele aparitiei intolerantei la fructoza sunt multiple, insa toate se rezuma la incapacitatea organismului de a procesa corespunzator acest tip de zahar. Este cruciala consultarea unui medic inainte de a stabili diagnosticul sau de a incerca sa tratezi aceasta afectiune pe cont propriu.
Simptomele intolerantei la fructoza
Intoleranta la fructoza este o conditie medicala in care organismul nu poate digera eficient fructoza, un tip de zahar gasit in multe fructe si unele legume. Simptomele intalnite cel mai frecvent in cazul acestei afectiuni includ:
- balonare;
- diaree;
- dureri abdominale;
- gaze excesive dupa consumul de alimente care contin fructoza.
Este important de mentionat ca aceste simptome pot varia de la o persoana la alta, in functie de nivelul de intoleranta la fructoza.
Testarea si diagnosticarea intolerantei la fructoza
O persoana poate suspecta ca are malabsorbtie de fructoza daca are simptome atunci cand consuma alimente ce contin acest zahar. Unii medici pot efectua un test de respiratie care poate detecta nivelurile de hidrogen din respiratia unei persoane. Un nivel ridicat de hidrogen poate indica faptul ca o persoana are dificultati in digerarea fructozei. Medicul poate folosi, de asemenea, dieta de eliminare pentru a diagnostica malabsorbtia. Cu o dieta de eliminare, o persoana evita toate alimentele care contin fructoza si alti potentiali alergeni si apoi monitorizeaza rezultatele asupra sanatatii. Se pot efectua si alte doua teste de diagnosticare pentru a determina, de exemplu, daca un copil are intoleranta ereditara la fructoza:
- biopsie hepatica: poate confirma un deficit de aldolaza, indicand o intoleranta la fructoza.
- test de hranire: un medic administreaza fructoza printr-un ac intravenos. Apoi, evalueaza raspunsul organismului la acest zahar.
- testul ADN reprezinta o optiune mai sigura de diagnosticare. Acest test poate sugera ca o pacientul ar putea avea intoleranta la fructoza si este mai sigur decat testele traditionale.
Cum sa previi complicatiile asociate cu intoleranta la fructoza
Una dintre cele mai eficiente metode de a preveni complicatiile asociate cu intoleranta la fructoza este adoptarea unei diete cu continut scazut de fructoza. Persoanele care au urmat o astfel de dieta au raportat o imbunatatire semnificativa a simptomelor. Limitarea sau evitarea alimentelor bogate in fructoza, cum ar fi fructele, sucurile de fructe, mierea de albine si unele legume, poate fi esentiala in acest proces. Suplimentele cu enzime de fructoza pot fi de asemenea benefice pentru persoanele care nu pot renunta complet la fructoza. Acestea contin enzime care ajuta la descompunerea fructozei, facilitand astfel digestia acesteia. Monitorizarea reactiei organismului la anumite alimente reprezinta un alt pas crucial in prevenirea complicatiilor cauzate de intoleranta la fructoza. Daca anumite alimente par sa declanseze simptome de intoleranta, acestea ar trebui eliminate din dieta. Este important ca pacientul sa tina un jurnal alimentar in care sa noteze reactiile adverse la anumite alimente. Consultarea unui dietetician sau nutritionist este esentiala in gestionarea intolerantei la fructoza. Un astfel de specialist poate oferi sfaturi personalizate si poate ajuta la elaborarea unui plan de alimentatie care sa minimizeze simptomele si sa previna complicatiile.
Cand trebuie contactat medicul
Un parinte sau o persoana care se ocupa de ingrijirea copilului poate suspecta ca acesta are intoleranta ereditara la fructoza daca
- exista un istoric familial al bolii;
- copilul este frecvent bolnav;
- copilul nu se dezvolta la fel ca ceilalti copii de varsta lui.
Deoarece aceasta afectiune poate pune viata in pericol, este importanta diagnosticarea cat mai devreme posibil. De asemenea, medicul trebuie sa stie daca exista un istoric de boli genetice in familie. Persoanele care cred ca ar putea avea malabsorbtie de fructoza sau sensibilitate la fructoza pot trata simptomele la domiciliu. Ei pot incerca sa reduca cantitatea de fructoza din dieta lor si sa isi monitorizeze simptomele. In cazul in care simptomele nu se amelioreaza, se recomanda un consult la un medic specializat in nutritie, alergii sau intolerante alimentare.
Ce alimente trebuie evitate in cazul intolerantei la fructoza?
Fructoza este un zahar care se gaseste in mod natural in fructe, sucuri de fructe, unele legume si miere de .albine. Fructoza este, de asemenea, o componenta de baza a zaharului de masa (zaharoza), iar siropul de porumb bogat in fructoza este utilizat pentru a indulci multe alimente si bauturi procesate. Atunci cand sistemul digestiv nu absoarbe fructoza in mod corespunzator, aceasta poate provoca dureri abdominale, diaree si gaze. Persoanele care au intoleranta la fructoza ar trebui sa limiteze alimentele bogate in fructoza, cum ar fi:
- sucurile;
- merele;
- strugurii;
- pepenele galben;
- fructele uscate;
- fructele conservate in suc/sirop;
- sparanghelul;
- mazarea;
- dovleceii;
- broccoli;
- ciupercile;
- ardeii rosii;
- painea;
- pastele de grau.
Sunt si fructe care se situeaza la capatul inferior al scalei fructozei, sau care pot fi tolerate de organism atunci cand sunt consumate in cantitati mici:
- avocado;
- banane;
- merisoare;
- pepene galben;
- lamai;
- portocale;
- ananas;
- afine;
- capsuni;
- morcovi;
- fasole verde;
- salata verde.
De asemenea, foarte important, citeste cu atentie etichetele produselor si evita alimentele care contin:
- fructoza;
- sirop de porumb bogat in fructoza;
- miere de albine;
- sirop de agave;
- sirop de artar;
- melasa;
- zahar de palmier sau zahar de cocos;
- sorg.
Ce trebuie sa retii despre intoleranta la fructoza
Multi oameni au intoleranta la fructoza. Formele mai usoare ale acestei afectiuni pot provoca disconfort si pot afecta calitatea vietii unei persoane, dar schimbarile in stilul de viata pot ajuta. Daca o persoana experimenteaza simptome precum balonarea, gazele, durerile, sau este ingrijorata de faptul ca nu poate tolera fructoza, ar trebui sa consulte medicul pentru diagnosticare si tratament. Intoleranta ereditara la fructoza poate pune viata in pericol daca nu este diagnosticata si tratata. Intoleranta la fructoza poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii, dar cu intelegerea corecta a cauzelor, a simptomelor si a masurilor de precautie necesare, se poate gestiona eficient. Este esential sa se recunoasca simptomele timpurii, sa se efectueze teste pentru un diagnostic precis si apoi sa se urmeze un regim alimentar adecvat. In caz de simptome persistente sau care se agraveaza, consulta medicul.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Acest articol cuprinde informatii preluate din:
(1) Medical News Today: „What to know about fructose intolerance”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/fructose-intolerance
(2) Mayo Clinic: „Fructose intolerance, which foods to avoid?”: https://www.mayoclinic.org/fructose-intolerance/expert-answers/faq-20058097
(3) Cleveland Clinic: „What is fructose intolerance?”: https://health.clevelandclinic.org/what-is-fructose-intolerance/