De la un gâfâit la un cuvânt complet format, iată tot ce trebuie să știți despre vorbirea și dezvoltarea limbajului bebelușului. Inclusiv când ar putea atinge acele etape și cum le puteți ajuta pe parcurs.
Dintre toate etapele la care ajunge un bebeluș, primele lor cuvinte sunt probabil cele mai interesante pentru părinți. Și pentru bebelușul mic, este destul de schimbător să te poți exprima.
De la primele zâmbete până la o interpretare completă, bebelușii învață limbajul prin interacțiunea cu alte persoane. Astfel încât rolul tău de părinte este imens. Totuși, nu este nevoie să te simți presat – procesul se întâmplă automat. Acestea fiind spuse, există lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta vorbirea bebelușului să se dezvolte mai repede și cu mai multă distracție pe parcurs.
Vorbirea bebelușului: dobândirea limbajului
Când începe copilul meu să înțeleagă limba?
Înțelegerea limbajului începe de fapt cu mult înainte ca primul cuvânt să fie rostit. „Vorbirea se înțelege încă din primele zile”. Acele primele angajamente cu bebelușul tău sunt atât de importante.
Cum îl pot ajuta pe nou-născutul meu să înțeleagă limba?
Chiar și cu un nou-născut, există lucruri pe care le puteți face pentru ca bebelușului să se rostogolească. Inițial, bebelușul tău va putea vedea doar aproximativ 8 centimetri în fața lor. Așadar, apropiați-vă cu adevărat și faceți o mulțime de gânguri și expresii faciale. Acest lucru îl determină pe bebeluș să se concentreze pe fața ta și începe să le câștige atenția și interesul. Ambele fiind o condiție prealabilă cu mult înainte ca bebelușul să înceapă să vorbească.
Vorbirea bebelușului: Râs
Când va învăța bebelușul meu să râdă?
Puține lucruri incită acel sentiment parental de bucurie pură și dragoste decât să vezi primele zâmbete ale bebelușului tău și să le auzi ulterior chicotind. Bebelușii încep de obicei să zâmbească și să râdă între șase și opt săptămâni. Si cu siguranță până la vârsta de șase luni.
Vorbirea bebelușului: gălăgie
În curând veți auzi vorbele acelor dulci bebeluși în timp ce micuțul dvs. încearcă primele lor zgomote. De la naștere până la șase luni, bebelușii încep să folosească sunete de gură deschisă, cu o varietate de tonuri diferite, cunoscute sub numele de gângurit.
„Bebelușii învață repede cum să folosească gângurit și țipete pentru a vă atrage atenția! Acest lucru marchează începutul experimentării cu sunete realizate cu limba și buzele, care se transformă în gălăgie, între 6 și 12 luni, și apoi primele cuvinte.
Vorbirea bebelușului: Înțelegerea limbajului
Copilul meu înțelege ce spun?
Prima etapă a limbajului bebelușului care devine evident utilă, mai degrabă decât simplă, ajunge între 6 și 12 luni, când încep să înțeleagă ceea ce spunem. De asemenea, pot începe să arate recunoașterea obiectelor foarte familiare, cum ar fi lingura, ceașca sau tati. Până la 2 ani, copiii pot urma, de obicei, instrucțiuni cu două părți principale. De exemplu, să facă saltul în pat sau să găsească biberonul. E timpul să-i punem la treabă!
Cum îl pot ajuta pe copilul meu să înțeleagă ce se spune?
Pentru a ajuta vorbirea bebelușului dvs., trebuie să folosiți expresii faciale și gesturi simple. Cum ar fi să fluturați, să arătați și să vă ridicați mâna la gură pentru a „bea”, de exemplu, pentru a consolida înțelegerea bebelușului cu privire la cuvintele rostite.
Ora mesei oferă o mare oportunitate de a exersa vorbirea bebelușului. „Dați-le lingura și spuneți „ lingură ”, astfel încât să asociați cuvântul cu obiectul. Ține obiectul la gură, astfel încât bebelușul tău să se uite la fața ta și să te vadă făcând sunete.
Vorbirea bebelușului: primele cuvinte
Când va spune copilul meu primul lor cuvânt?
Vă puteți aștepta ca bebelușul dvs. să înceapă să rostească primele lor cuvinte la aproximativ 12 luni. De obicei, vor începe cu cuvinte care le motivează sau le sunt foarte familiare, cum ar fi Mama, Tata.
Cum pot ajuta copilul meu să învețe cuvinte?
Îți poți ajuta bebelușul spunându-le numele lucrurilor pe care le văd în fiecare zi. Folosirea cuvintelor individuale îi va ajuta să stocheze aceste cuvinte mai eficient decât folosirea propozițiilor.
Vorbirea bebelușului: Vorbind în propoziții
Când va învăța copilul meu să vorbească în propoziții?
Distracția reală începe atunci când copilul tău progresează dincolo de repetarea cuvintelor simple și începe să folosească propoziții. În jurul vârstei de 18 luni până la 2 ani, copiii vor începe să pună două-trei cuvinte împreună. Cum ar fi „ mai multă apă ” sau „ ursuleț de pluș ”. De la 2 la 3 ani, copiii fac salturi uriașe în utilizarea limbajului și folosesc fraze mai complexe cuprinse între trei și cinci cuvinte. Cum ar fi „Matei nu-mi poate da jucăriile” și „mai mult măr te rog”. În această etapă, ei vor avea de obicei un vocabular de aproximativ 300 de cuvinte. ”
Cum îl pot ajuta pe copilul meu să învețe să folosească propoziții?
Aceasta este o oportunitate pentru tine de a-i arăta copilului tău că sunt auziți și de ai ajuta să-și ducă abilitățile lingvistice la etapa următoare. Îți poți ajuta copilul să-și dezvolte utilizarea propozițiilor repetând cuvintele și adăugând un cuvânt sau două. De exemplu, dacă copilul tău spune „a mers la mare” ai putea spune: Da, am mers să înotăm în mare.
Vorbirea bebelușului: Cântând.
Cum să-i cânt copilului meu?
În primele zile, încercați să vă păstrați tonurile dulci, spune Fiona. „Când cânți cântece de leagăn în primele șase până la opt săptămâni, nu uitați să vă moderați tonul vocii. Dacă bebelușul tău este obosit și folosești o voce puternică, s-ar putea să devină destul de stresat. Încercați să păstrați lucrurile puțin mai supuse. ”
Cum poate cântatul să ajute copilului meu?
„Să cânți bebelușului tău este o modalitate excelentă de a-i introduce în ritm, sunete de vorbire și rimă. Cântarea cântecelor cu acțiuni poate, de asemenea, să le susțină înțelegerea cuvintelor, precum și să-i ajute să dezvolte abilități de vizualizare, vizualizare a corpului și a feței. Bebelușii pot începe să cânte o melodie, de la vârsta de doi sau trei ani. ”
Preocupări | Ar trebui să fiu îngrijorată dacă vorbitul copilului meu nu se dezvoltă?
Este util să aveți o idee aproximativă despre momentul în care s-ar putea dezvolta reperele vorbirii, dar dacă ați făcut tot gânguritul și ați cântat toate cântecele și copilul dvs. încă nu vorbește? „Dezvoltarea abilităților de comunicare poate fi un proces dificil și unii copii vor avea nevoie de ajutor suplimentar pentru a face progrese”.
„Dacă copilul dumneavoastră nu folosește cuvinte până la 2 ani, este posibil să aibă nevoie de o sesizare către un terapeut local de vorbire și limbaj care va putea oferi sfaturi despre cum să sprijine dezvoltarea abilităților lor de comunicare.