luni, noiembrie 4, 2024
apiland.ro
More

    CELE MAI CITITE

    De ce afinele trebuie să facă parte din dieta noastră?

    zonia.ro

    Afinele sunt un fruct foarte popular și gustos, originar din America de Nord, însă acesta a început să fie cultivat și în alte state, cu scop comercial, dat fiind faptul că oamenii de știință au descoperit beneficiile pe care le oferă organismului. Mulți dintre aceștia îl numesc “superaliment”, datorită conținutul său bogat în compuși antioxidanți, vitamine și minerale.

    Afinele sunt sărace în calorii și grăsimi, însă abundă în substanțe nutritive esențiale pentru buna funcționare a organismului.

    100 de grame de afine proaspete conțin: 57 de calorii, 84% apă, 0,7 grame de proteine, 14.5 grame de carbohidrați, 10 grame de zahăr, 2.4 grame de fibre, 0.3 grame de grăsimi. 

    Majoritatea carbohidraților din compoziția afinelor sunt dați de glucoză și fructoză. Cu toate acestea, indicele glicemic al acestor fructe este destul de mic, motiv pentru care pot fi consumate și de către persoanele care suferă de diabet

    În ceea ce privește vitaminele și mineralele pe care le conțin, afinele sunt o sursă bună de magneziu și vitaminele K și C. Conțin în cantități mai mici cupru și vitaminele E și B6.

    Compușii cei mai valoroși din compoziția afinelor sunt antocianinele, antioxidanți care dau culoare fructelor, resveratrolul și quercitina.

    Datorită substanțelor pe care le conțin, afinele au numeroase beneficii asupra corpului, acționând în mod eficient asupra inimii și creierului. Însă beneficiile nu se opresc aici!

    • Reduc riscul bolilor cardiovasculare

    Bolilele cardiovasculare se numără printre cele mai comune afecțiuni. Un studiu efectuat în cadrul Universității de Stat Oklahoma din Stillwater, Oklahoma, arată că există o legătură strânsă între fructele care conțin flavonoide, precum afinele, și menținerea sănătății inimii. 

    Oamenii de știință din Oklahoma susțin, de asemenea, că afinele reduc factorii care declanșează bolile cardiovasculare în cazul bărbaților obezi și al femeilor care suferă de sindrom metabolic. Acest beneficiu este dat de conținutul mare de polifenoli care se găsește în compoziția afinelor. 

    Alte cercetări arată că un consum zilnic de afine îmbunătățește tensiunea arterială și reduce riscul de înfundare a arterelor în cazul femeilor aflate la post-menopauză, cu prehipertensiune și hipertensiune de gradul 1.

    Mic dejun sănătos

    Și pentru că lista beneficiilor asupra inimii nu se oprește aici, află că aceste fructe delicioase pot împiedica oxidarea colesterolului “rău” (LDL), un factor  care se află în strânsă legătură cu declanșarea bolilor de inimă. 

    Într-un studiu observațional realizat pe 93.600 de asistente, s-a observat că un consum mare de antocianine, antioxidant important ce se găsește în afine, a scăzut cu 32% riscul de apariție a infarctului.

    • Cresc capacitatea de memorare și învățare

    Stresul oxidativ poate accelera procesul de îmbătrânire al creierului, afectând toate funcțiile acestuia. Potrivit unui studiu realizat pe animale în cadrul Universității Tufts din Boston, Massachusetts (SUA), antioxidanții din afine împiedică declinul cognitiv și îmbunătățesc semnalele dintre celulele creierului. Astfel, are loc creșterea capacității de învățare și memorare.

    • Țin sub control nivelul zahărului din sânge

    Persoanele diabetice sunt extrem de sensibile la schimbările nivelului de zahăr din sânge, motiv pentru care trebuie să fie atente când mănâncă alimente bogate în carbohidrați. 

    Afinele conțin o cantitate moderată de fructoză – 148 de grame afine conțin doar 15 grame de zahăr. Cu toate acestea, afinele nu au efecte negative asupra glucozei întrucât sunt o sursă excelentă de compuși bioactivi

    Idei de mâncare sănătoasă

    Mai mult decât atât, specialiști din mai multe centre de sănătate din Canada susțin că antocianinele din afine au efecte benefice în controlul zahărului din sânge. 

    Un studiu realizat pe o durată de 6 săptămâni arată că persoanele obeze care beau zilnic câte 2 smoothie-uri cu un conținut ridicat de afine au un risc mai mic de a avea rezistență la insulină și, implicit, de a dezvolta diabet. 

    Totodată, consumul de afine după o masă bogată în carbohidrați blochează anumite enzime digestive care duc la creșterea rapidă a glicemiei.

    • Luptă împotriva infecțiilor urinare

    Orice femeie s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu o infecție urinară, o problemă destul de neplăcută, care de cele mai multe ori dă bătăi de cap sexului feminin și mai puțin celui masculin. 

    Întrucât afinele sunt înrudite cu merișoarele, ambele fructe conțin substanțe similare care ajută la combaterea infecțiilor urinare. Aceste substanțe sunt anti-adezive și împiedică bacteriile precum E.coli să se prindă de pereții vezicii urinare, reducând astfel riscul de apariție a simptomelor precum durere, usturimi, micțiuni dese sau cu sânge.

    beneficii ale afinelor
    • Alte beneficii ale afinelor

    Au efecte antidepresive: Tot conținutul de flavonoide este responsabil și pentru îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stărilor depresive.

    Promovează digestia: Vitaminele, cuprul, fructoza și acizii din compoziția afinelor susțin buna digestie prin stimularea secreției gastrice și a sucurilor digestive. 

    Mențin sănătatea ochilor: Datorită proprietăților antioxidante, afinele pot întârzia îmbătrânirea oculară și, implicit, declanșarea unor afecțiuni precum degenerescența maculară, cataracta, miopia, xeroftalmia (uscarea ochilor) și infecțiile oculare. Afinele conțin carotenoizi (luteină, zeaxantină), flavonoide (resveratrol, quercitină) și alți compuși antioxidanți care, împreună, lucrează pentru menținerea sănătății ochilor. 

    Îmbunătățesc imunitatea: Tot antioxidanții ajută și la întărirea sistemului imunitar, reducând astfel riscul apariției afecțiunilor cauzate de virusuri sau bacterii. 

    Favorizează eliminarea metalelor grele din corp: Antocianinele din compoziția afinelor contribuie la eliminarea metalelor grele din corp – mercur, plumb, cadmiu și arsenic.

    Delicii cu afine

    În cazul în care iei warfarină, un medicament din clasa anticoagulantelor, sau suferi de afecțiuni ale sângelui (hemofilie), discută cu medicul tău înainte de a consuma afine sau remedii pe bază de afine. 

    Pe de altă parte, anumite persoane pot avea alergie la afine. Printre principalele simptome se numără pruritul local (mâncărime), umflarea feței și a gâtului, dificultate la respirație. Specialiștii susțin totuși că alergiile apar doar în cazuri rare.

    Afinele se găsesc atât în stare crudă, cât și congelate, deshidratate și uscate sau sub diverse remedii precum tincturi, ceaiuri sau shake-uri. 

    Pe vegis.ro găsești și preparate delicioase pe bază de afine: siropuri, dulcețuri și gemuri, pentru momentele în care vrei să-ți răsfeți papilele gustative. 

    Cu toate acestea, ține cont de faptul că cele mai multe substanțe nutritive se găsesc în afinele proaspete, pe care le poți consuma fie ca topping pentru un porridge, împreună cu clătite americane sau în combinație cu iaurt sau cereale. 

    Poți, de asemenea, să le adaugi în smoothie-urile tale preferate sau chiar în salate cu spanac, nuci și brânză feta. 

    Atunci când ai poftă de un desert și vrei să prepari unul cât mai sănătos, alege afinele ca ingredient principal. 

    5 REȚETE INCREDIBIL DE GUSTOASE PE BAZĂ DE AFINE

    Descoperă câteva rețete pe bază de afine care îți încântă papilele gustative și aduc substanțe nutritive valoroase organismului:

    • Smoothie cu afine și semințe de chia
    Smoothie cu afine și semințe de chia

    Ingrediente:

    • 1 banană congelată;
    • aproximativ 68 grame de afine proaspete;
    • 15 grame de unt de arahide;
    • 10 grame de semințe de chia;
    • aproximativ 115 grame de chefir;
    • 60 mililitri cu apă de cocos;
    • 1 linguriță pudră de vanilie.

    Mod de prepare: În câteva minute îți poți prepara acest smoothie sănătos și delicios. Tot ce trebuie să faci este să amesteci în blender toate ingredientele până ce obții o compoziție omogenă. În cazul în care smoothie-ul este prea gros, mai poți adăuga puțină apă de cocos.

    • Desert pe bază de iaurt și afine
    Desert cu iaurt și afine

    Ingrediente:

    • 250 grame de afine congelate;
    • 250 grame iaurt grecesc;
    • aproximativ 15 mililitri de miere sau sirop de agave.

    Mod de preparare: Amestecă ingredientele într-un blender sau robot de bucătărie până când obții o compoziție cremoasă, similară ca textură cu cea a înghețatei. Toarnă amestecul obținut într-un bol și servește această gustare imediat. Poți pune pe deasupra câteva afine proaspete, puțin sirop de ciocolată sau orice alt topping preferat.

    • Salată cu pui, avocado și dressing de afine

    Ingrediente:

    • 1 cățel de usturoi;
    • 85 grame de afine proaspete;
    • 15 mililitri de ulei extravirgin de rapiță;
    • 10 mililitri de oțet balsamic;
    • 125 grame de fasole verde proaspătă sau congelată;
    • 1 sfeclă roșie fiartă, tăiată mărunt;
    • 1 avocado curățat și feliat;
    • 85 grame de salată mixtă;
    • 175 grame de pui gătit (fiert sau la grătar).

    Mod de preparare: 

    Toacă mărunt usturoiul și lasă-l deoparte, după care pisează jumătate din cantitatea de afine și amestecă-le într-un bol cu ulei, oțet și puțin piper negru. 

    Fierbe pentru 5 minute fasolea verde, după care scurge-le apa. 

    Adaugă usturoiul la dressingul preparat, după care într-un alt recipient amestecă fasolea, restul de afine, salata, avocado, puiul tăiat bucățele și sfecla roșie. Toarnă peste ingrediente dressingul preparat. Amestecă salata superficial, altfel toate ingredientele vor deveni roz din cauza sfeclei. 

    • Brioșe cu afine
    Brioșe

    Ingrediente:

    • 100 grame de unt topit;
    • 140 grame de zahăr praf;
    • 2 ouă ;
    • 140 grame de iaurt;
    • 5 mililitri de extract de vanilie;
    • 30 mililitri de lapte;
    • 250 grame de făină;
    • 40 grame de praf de copt;
    • 7 grame de bicarbonat de sodiu;
    • 125 grame de afine (proaspete sau congelate).

    Mod de preparare:

    Mixează untul cu zahărul până când obții o compoziție cremoasă, după care încorporează ouăle amestecând încă 1 minut. Adaugă iaurtul, extractul de vanilie și laptele.

    Separat, amestecă făina (cernută în ploaie), praful de copt, biacorbonatul de sodiu și puțină sare. Amestecul obținut se toarnă puțin câte puțin peste prima compoziție, amestecând cu mixerul pentru omogenizare. 

    La final se adaugă afinele și se amestecă ușor cu ajutorul unei linguri de lemn, pentru a nu le zdrobi. 

    În timp ce pregătești tava pentru  brioșe (poți pune hârtii speciale sau o poți unge cu unt sau ulei), lasă cuptorul să se încălzească la 200 grade Celsius. 

    Umple fiecare spațiu pentru brioșe cu amestecul preparat, după care bagă tava la cuptor. Coace brioșele la temperatura de 200 grade Celsius timp de 5 minute, după care redu temperatura la 160-180 grade Celsius. Brioșele se mai țin în cuptor pentru încă 15-18 minute. Acestea sunt gata când devin aurii.

    • Gustare cu afine, iaurt și fulgi de ovăz
    Gustare cu iaurt și fulgi de ovăz

    Ingrediente:

    • 1 măr;
    • 2 linguri de fulgi de ovăz;
    • aproximativ 30 grame de iaurt sărac în grăsimi;
    • 50 grame de afine.

    Mod de preparare:

    Amestecă mai întâi fulgii de ovăz cu iaurtul, iar după 5-10 minute adaugă mărul copt, tăiat mărunt (mărul poate fi și crud) și afinele. 

    Această gustare este potrivită pentru micul dejun sau pentru gustarea din prima parte a zilei, întrucât este delicioasă, sățioasă și sănătoasă.  

    Acum că știi cât de importante sunt pentru organism aceste fructe mici, include-le cât mai mult în dieta ta de zi cu zi. Astfel, corpul tău va beneficia de multe substanțe nutritive, iar tu vei consuma acest fruct delicios fără să-ți pui în pericol silueta. 

    drmax.ro drmax.ro drmax.ro

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Latest Posts