vineri, octombrie 11, 2024
apiland.ro
More

    CELE MAI CITITE

    Caise uscate: beneficii, proprietati, contraindicatii

    zonia.ro

    Caisele sunt fructe gustoase si foarte hranitoare. Printre altele, ele sunt renumite pentru ca pot stimula sanatatea intestinelor, a pielii si a ochilor. In acest articol vorbim despre caisele uscate: iti spunem care este profilul lor nutritional, beneficiile pentru sanatate, cate poti manca intr-o zi fara sa risti probleme de sanatate si ce se intampla daca abuzezi de aceste fructe uscate. In final iti spunem cum sa alegi si sa pastrezi corect caisele uscate pentru a te bucura de ele cat mai mult timp.

    Ce sunt caisele uscate si cum se obtin?

    Caisele uscate sunt fructe de cais care au fost lipsite de apa, deshidratate. Acest proces intensifica aromele fructului si ii prelungeste durata de viata. Intr-adevar, aceasta este una dintre tehnicile cele mai vechi de conservare a alimentelor, practicata de mii de ani.

    Obtinerea caiselor uscate este un proces care incepe cu culesul. Dupa aceea, caisele sunt sortate, spalate si taiate in jumatate pentru a se indeparta samburele. Uscarea propriu-zisa poate fi realizata in doua moduri:

    • uscarea naturala, cunoscuta si sub numele de uscare la soare, implica intinderea caiselor pe un strat si lasarea lor la soare pentru cateva zile.
    • uscarea industriala, pe de alta parte, implica utilizarea unor masini de uscat, care circula aer cald peste fructe.

    Caisele uscate pastreaza majoritatea nutrientilor din caisele proaspete, dar intr-o forma mai concentrata. Astfel, ele pot fi o sursa excelenta de vitamine si minerale. Totusi, trebuie mentionat ca, deoarece apa este indepartata, aceste nutrienti sunt prezente intr-o forma mult mai concentrata. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca fructele uscate contin mai multe calorii si zaharuri decat caisele proaspete. Exista unele variatii in ceea ce priveste caisele uscate. Unele pot fi tratate cu dioxid de sulf pentru a pastra culoarea stralucitoare a fructelor. Cu toate acestea, acest aditiv poate cauza reactii alergice la unele persoane. Exista si caise uscate organice, acestea nu contin aditivi. De asemenea, exista varietati fara zahar adaugat, pentru cei care doresc optiuni mai sanatoase (3).

    Profilul nutritional al caiselor uscate

    Caisele uscate sunt bogate in nutrienti vitali, inclusiv fibre, potasiu, fier si vitamina C. O suta de grame de caise uscate (sau aproximativ 30 de jumatati de caise uscate) contin urmatoarele:

    • 241 calorii;
    • 4 g de proteine;
    • 5 g de grasimi;
    • 63 g de carbohidrati;
    • 3 g de fibre;
    • 1160 mg de potasiu;
    • 55 mg de calciu;
    • 3 mg de fier;
    • 32 mg de magneziu;
    • 71 mg de fosfor;
    • 2 mcg de seleniu;
    • 180 mcg de vitamina A;
    • 1 mg de vitamina C;
    • 10 mcg de acid folic (1).

    Beneficiile consumului de caise uscate

    Iata cele mai importante beneficii ale caiselor pentru sanatate si nutritie:

    • sunt bogate in antioxidanti: sunt o sursa excelenta de antioxidanti, inclusiv betacaroten si vitaminele A, C si E. Mai mult, sunt bogate intr-un grup de antioxidanti polifenoli numiti flavonoizi, care s-au dovedit a proteja impotriva bolilor, inclusiv a diabetului si a bolilor de inima. Principalele flavonoide din caise sunt acizii clorogenic, catechinele si quercetina. Acesti compusi actioneaza pentru a neutraliza radicalii liberi, compusi daunatori care deterioreaza celulele si provoaca stres oxidativ. Stresul oxidativ este legat de obezitate si de multe boli cronice, cum ar fi bolile de inima.
    • sustin sanatatea ochilor: contin compusi esentiali pentru sanatatea ochilor, inclusiv vitaminele A si E. Vitamina A joaca un rol vital in prevenirea orbirii nocturne, o tulburare cauzata de lipsa pigmentilor luminosi din ochi, in timp ce vitamina E este un antioxidant solubil in grasimi. Betacarotenul, care confera caiselor culoarea galben-portocalie, este un precursor al vitaminei A, ceea ce inseamna ca organismul il poate transforma in aceasta vitamina.
    • stimuleaza sanatatea pielii: principalele cauze ale ridurilor si ale deteriorarii pielii sunt factorii de mediu, cum ar fi soarele, poluarea si fumul de tigara. Mai mult, exista o legatura directa intre expunerea la lumina ultravioleta (UV), arsurile solare si riscul de melanom, o forma mortala de cancer de piele. Vitaminele C si E, ambele gasite in acest fruct, pot ajuta pielea. In special, vitamina C protejeaza impotriva daunelor provocate de razele UV si de poluantii din mediul inconjurator, prin neutralizarea radicalilor liberi. In plus, aceasta vitamina ajuta la formarea colagenului, care confera pielii rezistenta si elasticitate. Consumul unei diete bogate in vitamina C poate ajuta pielea sa se vindece de daunele provocate de razele UV si sa previna aparitia ridurilor.
    • sustine sanatatea intestinala: caisele sunt deosebit de bogate in fibre solubile, care sunt importante pentru mentinerea unui nivel sanatos al zaharului din sange si al colesterolului. In plus, fibrele intarzie miscarea alimentelor prin tractul digestiv si hranesc bacteriile intestinale benefice. Un microbiom intestinal mai sanatos este legat de un risc mai mic de obezitate.
    • pot proteja ficatul: caisele ar putea ajuta la protejarea ficatului de stresul oxidativ
    • pot ajuta la pierderea in greutate atunci cand sunt consumate cu moderatie: caisele uscate sunt bogate in calorii. Dar ele contin si fibre, iar consumul lor cu moderatie poate ajuta la planurile de pierdere in greutate.
    • pot fi benefice in timpul sarcinii: acest fruct uscat contine fier care poate ajuta la imbunatatirea sanatatii sangelui. Volumul de sange al unei femei creste cu 50% in timpul sarcinii. Acest lucru inseamna ca ea ar avea nevoie de mai mult fier in dieta. Caisele uscate sunt o sursa buna de fier si pot ajuta in acest sens.
    • ar putea ajuta la tratamentul diabetului: fructele uscate, precum caisele, au un indice glicemic scazut, iar acestea nu ar creste excesiv nivelul de glucoza din sange.
    • ar putea imbunatati densitatea minerala osoasa: densitatea minerala osoasa scazuta este frecventa la femeile care imbatranesc si la cele aflate la postmenopauza. Este cauza principala a osteoporozei, osteoartritei si a altor afectiuni osoase similare. Borul din caisele uscate poate contribui la imbunatatirea densitatii minerale osoase (1).

    Cate caise uscate poti manca intr-o zi?

    In mod normal, un adult ar trebui sa consume aproximativ 1-2 cani de fructe in fiecare zi. Persoanele mai active ar putea avea nevoie de mai mult. Cand vine vorba de fructe uscate, o jumatate de ceasca este echivalentul unei cesti de fructe proaspete. Asadar nu exista informatii despre o doza de caise uscate, se poate consuma o ceasca de caise uscate intr-o zi. Cel mai bun moment pentru a consuma caise uscate este dimineata devreme, pe stomacul gol. 

    Exista mai putine informatii despre efectele secundare ale caiselor uscate. Fructul este in mod natural sanatos in cantitati normale. Fructele uscate care sunt depozitate in mod necorespunzator pot fi contaminate cu toxine si alte ciuperci. Anumite fructe uscate de pe piata sunt, de asemenea, conservate cu ajutorul dioxidului de sulf, care poate declansa astm la persoanele sensibile.

    Riscurile abuzului de caise uscate

    Pe langa caisele proaspete, sunt populare si caisele uscate. Acestea reprezinta o alta optiune excelenta pentru a-ti spori aportul de fibre si vitamine, mai ales ca au o durata de depozitare mult mai lunga si sunt usor de luat la pachet. Cu toate acestea, fructele uscate sunt, in esenta, versiuni concentrate ale fructelor proaspete, astfel incat acestea vor avea mai multi carbohidrati intr-un volum mai mic, ceea ce poate justifica o mai mare precautie pentru cei cu diabet.

    Mai mult, unele fructe uscate au zaharuri adaugate. Daca vrei sa limitezi continutul de zahar adaugat, verifica eticheta cu informatii nutritionale inainte de a cumpara caise uscate, pentru a te asigura ca nu exista zaharuri adaugate.

    Sfaturi pentru consumul de caise

    Caisele pot fi consumate intr-o multime de moduri, ceea ce le face versatile si preferate in bucatarie. Iata cateva sfaturi pentru consumul de caise:

    • lasa caisele proaspete pentru a se coace.
    • odata ce s-au copt, refrigereaza caisele proaspete pentru a le prelungi durata de valabilitate.
    • taie caisele proaspete si congeleaza-le daca nu le consumi inainte de a se strica.
    • foloseste caisele congelate pentru a face smoothie-uri racoritoare.
    • savureaza caisele proaspete ca atare pentru o gustare racoritoare.
    • pregateste gemuri proaspete, biscuiti sau batoane de ovaz folosind caise proaspete.
    • foloseste caise uscate ca topping pentru iaurt sau ca ingredient pentru amestec de fructe de padure.
    • ia cu tine caise uscate intr-o calatorie cu masina sau cu avionul pentru un aport de fibre in timpul calatoriei.
    • asociaza caisele cu surse de grasimi si proteine, cum ar fi nucile, semintele sau branza, pentru a preveni cresterile rapide ale glicemiei, mai ales daca ai diabet.

    Ce trebuie sa retii

    • Caisele reprezinta o gustare excelenta, fie ca sunt proaspete sau uscate. Sunt o sursa excelenta de nutrienti cheie pentru sanatatea pielii, a ochilor, a sistemului imunitar si digestiv. In plus, continutul ridicat de apa din caisele proaspete favorizeaza hidratarea.
    • Daca suferi de diabet, este posibil sa trebuiasca sa fii atent la continutul de carbohidrati al caiselor. Se potrivesc de minune in produse de patiserie, fulgi de ovaz, boluri de iaurt sau gemuri facute in casa .
    • Caisele sunt un fruct delicios, plin de vitamine, fibre si antioxidanti. Acestea au beneficii multiple, inclusiv imbunatatirea sanatatii ochilor, a pielii si a intestinelor.
    • Proaspete sau uscate, caisele sunt usor de adaugat la iaurt, salate si mese principale.
    • Daca esti obisnuit sa consumi piersici si prune, caisele pot fi o modalitate excelenta de a schimba rutina alimentara.

    Important de retinut!
    Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Nu consuma in exces caise uscat si consulta medicul daca ai diabet ca sa te asiguri ca nu esti in pericol de efecte adverse. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

    Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:

    (1) Stylecraze, „9 Health Benefits Of Dried Apricots & How Many To Eat In A Day”: https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-dried-apricots-for-skin-hair-and-health/

    (2) Health, „Health Benefits of Apricots”: https://www.health.com/apricots-benefits-7564194

    (3) Healthline, „9 Health and Nutrition Benefits of Apricots”: https://www.healthline.com/nutrition/apricots-benefits

    drmax.ro drmax.ro drmax.ro

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Latest Posts